Vojvođanska Pikado Federacija

 

Vojvođanska Pikado Federacija

Adresa: Mileve Marić br. 7
21101 Novi Sad - Novo Naselje

PIB: 107795937 

Matični broj: 28784848 

Račun: 370-0000000010854-65

Vojvođanska Pikado Federacija (VPF) je granski sportski savez za pikado nastao na inicijativu postojećih registrovanih pikado klubova iz Vojvodine.

Sedište VPF je u Novom Sadu i okuplja praktično sve registrovane klubove iz novosadske regije sa ciljem da se u skorijoj budućnosti pridruže i ostali postojeći pikado klubovi iz Vojvodine ali i neki novi klubovi koji do sada imaju status pikado sekcija.
Članstvo VPF se iz dana u dan povećava a u ovom trenutku članstvo broji 12 registrovanih klubova.

Iako će 2012 godina ostati upamćena kao godina osnivanja VPF, ovaj savez je kao ideja nezvanično postojao nekoliko godina ranije kroz organizovana takmičenja regionalne pikado lige “NS Dart Liga” koji je okupljao ekipe i klubove Južno-Bačkog okruga a upravo organizacija i postojanje ove lige je doprinelo da i danas okosnicu Nacionalnog prvenstva Srbije čine upravo klubovi iz ove regije.

Ciljevi i planovi VPF se vezuju na omasovljavanje i popularizaciju pikado sporta u Vojvodini i Srbiji za seniore, omladince i juniore  i edukaciju i pomoć svim zaljubljenicima u pikado da se registruju i ozvaniče kao pikado klubovi i tako steknu uslov za takmičenja na Saveznom i Pokrajinskom nivou u svim pikado disciplinama i po istim pravilima i zakonskim aktima.

Organizacija regionalnih liga je bazirana na takmičenjima po okruzima Vojvodine i Srbije kako bi se uz što manje troškove organizacije okupio što veći broj igrača a najbolji takmičari se usmeravaju na regionalna takmičenja u državama u okruženju (Budimpešta, Beč, Bukurešt, itd.) gde pojedinci imaju mogućnost da naprave rezultate koji bi ih odveo na najveća svetska takmičenja dok takmičenja na Saveznom nivou pod pokroviteljstvom Pikado federacije Srbije služe da bi se dobio nacionalni ekipni i pojedinačni prvak Srbije a najbolji pojedinci ulaze u sastav reprezentacije Srbije koja učestvuje na Svetskim i Evropskim Prvenstvima u ekipnoj konkurenciji.

 VPF je preko svojih članova direktno vezan za Nacionalni granski Savez “Pikado Federacija Srbije”(PFS) a samim tim i Svetske Pikado Federacije (WDF) koja okuplja preko 70 članica sa svih kontinenata medju kojima je zvanično i Srbija od 2010 godine.

WDF je krovna organizacija za pikado sport na svetskom nivou a preko Sportaccord-a je priznata od Međunarodnog Olimpijskog Komiteta (MOK).

Odlukom Upravnog Odbora Sportskog Saveza Vojvodine (SSV) na sednici održanoj 29.03.2013 godine, od dana 01.04.2013 godine VPF se prima u članstvo SSV kao pridruženi član do 01.04.2014 godine kada stiče status redovnog člana Sportskog Saveza Vojvodine.